Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Απωθημένα συναισθήματα και Ψυχοθεραπεία

Γνωρίζω μέρος του σκοταδιού εντός μου σημαίνει γνωρίζω μέρος των πιο "χαρισματικών" ζωοφόρων πλευρών μου. 
Οι άνθρωποι ζητάμε συνεχώς να είμαστε "καλοί", "επιθυμητοί", κι "ηθικοί", αγνοώντας το κόστος που ενέχει η επίταξη της ψυχικής ενέργειας στην αναζήτηση του κίβδηλου θησαυρού. 

Έτσι αρνούμαστε τις πτυχές του εαυτού μας που θα μπορούσαν να μας "συστήσουν" με τους αληθινούς μας πόθους, με τους μεγάλους "έρωτες" της ψυχής μας! 

Όμως σκοτεινές πλευρές είναι και τα ανεπιθύμητα συναισθήματα μας (ο φόβος, ο θυμός, η διάθεση για απαξίωση, για μόνωση, η κακότητα, ο παρορμητισμός, και άλλα). 

Συνήθως ο άνθρωπος που δεν αποφάσισε να μπει σε «ζωντανή» ψυχοθεραπευτική διαδικασία, δεν γνωρίζει το εύρος, την γκάμα αλλά και το βάθος των απωθημένων συναισθημάτων του. 

Έτσι, συχνά, αυτά επενεργούν στην ζωή του χωρίς την δική του συγκατάθεση και καθορίζουν "αρνητικά", ακόμα και καταστροφικά τις σχέσεις του με τους άλλους. 

Γνωρίζοντας κανείς σταδιακά τις πτυχές της εσωτερικής του ζωής -η οποία είναι συνήθως μια άγνωστη, αλλά όχι ακατοίκητη χώρα- αρχίζει να δοκιμάζει τις ψυχικές του αντοχές, επιθυμίες και δυνάμεις. 

Καταρρίπτει μέσα του τους αντιπαραγωγικούς "μύθους" για τον εαυτό του, και τις σχέσεις. 

Αναθεωρεί τον σκοπό και το νόημα της ζωής του, αλλά και της ζωής γενικότερα. 

Φέρνοντας τους παιδικούς του φόβους στο φως της επίγνωσης, τους μετατρέπει σε πηγή δημιουργικότητας, ζωντανής σχέσης με τον βαθύτερο του πυρήνα και λειτουργικότητας στην καθημερινή του ζωή. 

Αρδεύοντας την κρυμμένη ψυχική ενέργεια που λανθάνει στις αθέατες πληγές, διευρύνει την αυτοεικόνα του, κι επενδύει την αυθεντικότερη βούλησή του στην πραγμάτωση των σημαντικών υπαρξιακών του σκοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου